Nem újabb módszerekre van szükség, mert nagyon sok módszert ismerünk, hanem szemléletváltásra” - mondta Mészáros György az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának docense a második Mentés másként konferencián.

Ehhez a szemléletváltáshoz keresünk minél több meggyőző érvet a pedagógia magyarországi és romániai történetét, alakulását vizsgálva, és jelenbeli kérdésekre fókuszálva:

1. az oktatási rendszer aktuális törvényi keretére, hogy jobb rálátásunk legyen a módosítási lehetőségeire és eljárásaira;

2. a romániai pedagógusképzés rendszerére; a lengyel és finn pedagógusképzési modellre mint jó példákra;

3. reformpedagógiai törekvésekre (filmpedagógia, kritikai pedagógia).

Azt akarom, hogy változzanak a dolgok, ezért kezdtem írni ezt a naplót” - zárja bemutatkozóját L. Ritók Nóra a Nyomor széle blogon. 2017-ben kiadott Láthatatlan Magyarország című könyvét, melynek bemutatójára sor kerül a táborban, egy évtizednyi blogbejegyzésből válogatta össze a szerző. A könyv korkép a gyermekszegénységről, mozaik-magyarázat arra, hogy miért képtelen hatni az oktatási rendszer a hátrányos helyzetű gyerekek sorsára és miért tehetetlen a szociális ellátórendszer a mélyszegénységgel szemben.

A Mentés másként pedagógia tábor célja, hogy interdiszciplináris szakmai körben mélyüljünk el a kiválasztott témákban, hiszen úgy gondoljuk, a pedagógia nem annak a módját jelenti, hogy miként adjuk le az anyagot” a gyerekeknek, hanem egy komplex, társadalmi felelősségvállaláson alapuló együttműködés, melyben pedagógusok, segítő szakemberek, pszichológusok, jogászok, művészek, az akadémiai és a civil szféra egyaránt részt kell, hogy vegyen.

#kritikaipedagógia #történetiperspektíva #szemléletváltások #rendszerszemlélet #egyenlősítőközoktatás #törvényikeretek

A tábor ötlete abból született, hogy a főként tematizáló jellegű konferencia mellé egy alaposabb szakmai munkát lehetővé tévő alkalmat is fontosnak találunk megszervezni. A Mentés másként első pedagógiai tábora, tekintve kísérleti jellegét is, kisebb létszámú résztvevőt céloz meg.  Olyan tudáshoz próbálunk közelebb kerülni, amely hosszú távon az oktatási rendszer tényleges demokratizálásához vezethet.

Jelentkezni a jelentkezési ív kitöltésével tudsz július 15-ig, vagy míg a helyek száma tart!

Jelentkezési űrlap.

Folyamatosan frissülő Facebook-esemény.

A tábor eddigi témái és meghívottai

(a végleges programot és a tábori foglalkozásokhoz kapcsolódó ajánlott olvasnivalót e-mailben küldjük):

Július 26. péntek

#Aktuális helyzet megértése felé

  1. Történeti perspektíva: oktatási reformok és filmpedagógia - Kodolányi Sebestyén - filmrendező, kurátor, levéltáros
  2. Aktuális - oktatási rendszer helyzete, törekvések - Köllő Zsófia - Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége

Július 27. szombat

#Kritikai peda, egyenlősítő közoktatás

  1. Mészáros György - ELTE: Kritikai pedagógia, rendszerkritika és a gyakorlat
  2. Tordai S. Attila - tranzit.ro:
  3. Virtuális könyvbemutató - L. Ritók Nórával Major Zsuzsa beszélget a Láthatatlan Magyarország című könyvről

Július 28. vasárnap

#Pedagógusképzés itthon és nemzetközi példák, oktatás és nyelv

  1. Fóris-Ferenczi Rita - BBTE: Pedagógusképzés helyzete és lehetőségei
  2. Kádár Edit - BBTE: Nyelv és oktatás, nyelvészet és oktatás

A meghívottak előadásait és műhelyfoglalkozásait a szervezők által facilitált szakmai viták egészítik ki az ajánlott szakirodalom alapján.

Az ajánlott 90 lejes részvételi díj egy fő szállása és étkezése költségét fedezi, ez az összeg teszi fenntarthatóvá a tábort. Belátásod szerint és lehetőségeidhez mérten fizethetsz kevesebbet vagy többet.