Egy év kihagyás után nem volt nehéz dolgunk, amikor központi témát kellett találni a háromnapos szakmai eseményünknek. Konferenciát ugyan nem szerveztünk 2023-ban, de a munkánk nem állt le: önismeretre, önszerveződésre, képzésre fordítottuk ezt az időszakot, hogy 2024-ben céltudatosabban térhessük vissza.

A Mentés másként pedagógia szervezeti kultúrájának átgondolása során egyértelműen a tudásmegosztás, a hálózatépítés és egy szolidáris (szakmai) közösségért folyó munka célkitűzései erősödtek meg. Ezért idén a konferencia is különböző fókuszokkal ugyan, de mindhárom nap a közösségiség és a(z) (ön)gondoskodás lehetőségeit fogja keresni.

A pók hálója lesz idén az a metafora, amellyel szemléltetjük, hogy a perspektívaváltás elengedhetetlen az oktatásról való gondolkodásban és a cselekvésben. A pókháló hallatán sokunk első gondolata, hogy valamit le kell porolni, valami ócska, régi, elhanyagolt. Talán a dohos szag is felrémlik emlékeinkben. Ha perspektívát váltunk, akkor belátjuk, hogy a pók hálója erős, időtálló szövet, otthon, menedék és erőforrás a pók számára. A természet egyik csodája. Idén azon fogunk  gondolkodni, hogy milyen háló veszi körül, szövi át oktatási rendszerünket, a pedagógiai gondolkodást. Milyen kapcsolódási pontok hiánya okoz nehézségeket, a szolidaritás milyen lehetőségei születnek meg egy-egy közösségben, (szakmai) közegben, pedagógiai helyzetben, milyen eszközök, tudás áll a rendelkezésünkre, hogy ezekben jobbak és jobban legyünk.

Titeket mi tart egyben? - kérdés megválaszolására hívunk kedvenc pedagógiai konferenciánkra.

Téged mi motivál, mi tart egyben, amikor szétesnél segítő szakemberként, pedagógusként, önkéntesként, civilként? És titeket, a ti mikroközösségeteket, mi tarja egyben? Szeretnénk együtt gondolkodni, megszőni egy erős és otthonos háló szálait.

Számunkra továbbra is kiemelt szerepe van a szakmai háló kiépítésének, mely a sokszor magányosan küzdő pedagógusokat, segítő szakembereket, civil szervezeteket, az akadémiai közeget összekapcsolja. Amely a versengés helyére a szolidaritást, a gondoskodást és a közös felelősségvállalást állítja. Idei konferenciánk is ennek a folyamatnak a folytatása: köszönet részben a sok oktatásfejlesztő szakembernek, pedagógusoknak, művészeknek, sajtósoknak, akik idén is bekapcsolódnak a közös munkába, kiemelten pedig annak a közös kritikai pedagógiai elhivatottságnak, amely a Mentés másként pedagógiát és a budapesti Deviszont csoportot évek óta összeköti. Az idei konferencia ugyanis három, a kritikai pedagógia elveit érvényesítő oktatásszervező csoport projektjének részeként valósul meg (Erasmus+_KA210_Kritikai gondolkodás és állampolgári nevelés roma fiatalokkal), amelyben a Mentés másként szakértői csapatként csatlakozik a budapesti Deviszont és a kolozsvári Social Fiber szervezetek közös módszertanfejlesztő munkájához.