Az interjú ötlete akkor született meg, amikor a Catton Grove Primary Schoolbeli helyettesítő tanári tapasztalatairól beszéltünk Sebestyén Ritával, akit első évesen ismertem meg a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanáraként. Ma is az a benyomásom, hogy folyamatosan úton van, újabb és újabb projektekbe fog bele. Talán ő kezdett el először feminizmusról, posztkolonializmusról beszélni az egyetemi csoportunknak, így tágította a komparatív irodalom- és kultúraszemléletünket.

Rita beszélgetőtársainak Christina Ghermant és Ilyés Irént, a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának munkatársait kértük fel, mert azt gondoltuk, hasonló típusú iskolákban dolgozó szakemberek tehetik fel a legrelevánsabb kérdéseket. Ilyés Irén két Mentés másként pedagógia konferencián is tartott érzékenyítő műhelyt, úgy véltük, egy szakmai interjú keretein belül is bátran alapozhatunk tapasztalataikra.

Örültünk ugyanakkor, hogy a Catton Grove igazgatója, Timothy Lawes is vállalta intézményük bemutatását videófelvételen keresztül, ezzel keretezte és felvezette a szakmai beszélgetést. A Norfolkban működő, a speciális igényű gyerekekre jelentős figyelmet és anyagi forrásokat fordító iskola 866 gyermeknek tud tanulási feltételeket biztosítani.

Milyen különbségek és milyen hasonlóságok lehetnek egy nyugat-európai és a romániai iskolarendszer között? Milyen kiegészítő intézmények, milyen intézményi adminisztráció és milyen közeg eredményezheti a közösség bizalmát az iskolában, a tanárok támogatását, és a diákok szolidáris együttműködését, hogy bátran jelezzék igényeiket? Mennyire motiváltak kelet-európai bevándorlók gyerekei egy nyugat-európai iskolákban? Milyen identitásképe lehet egy romániai származású gyereknek egy angol iskolában? Többek között ezekre a kérdésekre keres választ a négyszereplős interjú:

Timothy Lawes-t - a Catton Grove Primary School (Norwich, GB) igazgatóját - és Sebestyén Ritát - aki helyettesítő tanári (supply teacher) és szülői tapasztalatairól beszélt - Christina Gherman és Ilyés Irén, a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának szakemberei kérdezték. Köszönjük nekik!

Az interjúban közreműködő szakemberek intézményeiről bővebben:

Catton Grove Primary School

Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája