A törvénytervezet megsérti a nemek közötti egyenlőséget, a méltányos élethez, az oktatáshoz való egyenlő hozzáférés jogát, az egyetemi autonómiát. A pedagógiai és tudományos tevékenységek ideológiai alapú cenzúrája.

A társadalmi nem kérdéséhez tartozik a nők és férfiak társadalmi helyzete, megítélése, ehhez a kérdéskörhöz kapcsolódik a lányokat és nőket érő diszkrimináció, a nemi alapú visszaélések,  a családon belüli és a munkahelyi erőszak.

Ugyanakkor, ha nem lehet beszélni a biológiai nemtől eltérő nemi identitásról és a transznemű emberekről iskolában, egyetemen, hogyan védheti meg a csoporthoz tartozó gyerekeket és felnőtteket az állam, hogyan léphet fel a nemi alapú iskolai diszkrimináció, bántalmazás ellen, hogyan születhetnek olyan programok, mint a Trevor, amely az öngyilkosság szélére sodort fiataloknak nyújt segítséget?

Az oktatási törvény 7. cikkelyének módosítását a szenátus döntő többséggel fogadta el, és egyelőre csupán az államfő visszautasítása állta útját. A szexuális nevelés opcionálissá tételét követően a szenátus döntésének érvénybe lépése újabb visszalépést jelentene a gyerekek védelmében, saját társadalmi szerepeik megértésében, illetve a szexuális kihasználás és bántalmazás, a családon belüli erőszak felszámolásáért, az LMBTQ közösség tagjait érő diszkrimináció megszüntetéséért tett lépésekben.