Minden egyes beküldött összegre ugráltunk és tapsoltunk örömünkben, helyzetjelentettünk egymásnak: „megvan az első adakozó!”, „bejött még 50 lej!”, „használják a telefonos módszert is!”, „10 lej!”, „azt üzeni ez az anonymus, hogy hajrá!”, „már 62%!”, „hajnali 4-kor jött be az utolsó összeg”, „már csak 20 lej van hátra”, „vajon meghaladjuk?”, „színesek a székek!”, „de még mindig van 4 nap hátra!”. Szóval tűkön ültünk, két hétig vigyorogtunk, minden egyes értesítés egy-egy újabb löket volt, halmozódó pozitív visszaigazolás.  

Mert amikor a közösség oktatás iránti elkötelezettsége megmutatkozik egy adománygyűjtő akció által, és jócskán tesznek az emberek a P-be, megerősödik az abbéli hitünk, hogy igény van egy olyan eseményre, amely teret biztosít a jelenlegi oktatási rendszerben háttérbe szorult témák és problémák megvitatásához.

A két hétig tartó adománygyűjtési akciónk sikeresen zárult: kevesebb mint 10 nap alatt összegyűlt a megcélzott 2500 lej, amelyet magyarországi és belföldi vendégeink szállás- és utazási költségeinek térítésére fordítunk. A gyűjtés lezártáig meg is haladtuk a kitűzött célt!

Olyan mértékű összeget céloztunk meg, amelyet a 3. Mentés másként pedagógia konferencia költségei szempontjából reálisnak, a tevékenységeinket követő közösség részéről pedig teljesíthetőnek tartottunk.

‌A gyűjtés 7. napján, a 2500 lejes kitűzött összegből ki is gyűlt 1906 lej 37 támogató jóvoltából. Már akkor látszott, hogy a nagyobb, akár 100 lejes összegeknek és a kisebb, 10 lejes támogatásoknak is van üzenete: fontos, amit csinálunk, mert közös ügy, amit a Mentés másként képvisel!

A gyűjtésből levontunk pár következtetést:

  • Egyre többen követik és támogatják a Mentés másként pedagógia törekvéseit egy demokratikusabb, inkluzív oktatási rendszerért.
  • Számos egyetemista, vagy különböző szakterületen dolgozó fiatal szállt be kisebb támogatásokkal a gyűjtésbe. Ez azt mutatja, hogy a fiatalok felelősséget éreznek az oktatási rendszer megváltoztatásáért és támogatják a szakembereket, akik ebben részt akarnak venni.
  • Az adománygyűjtésen kívül több szervezet is felajánlotta segítségét, amely a Mentés másként pedagógia akciócsoportjának megerősítés, hogy hitelesek a konferencián és egyéb programokon tematizált problémák és a megfogalmazott értékek.